Lite historia

Bingo är som sagt ett spel med en lång och spännande historia bakom sig. Och visst blir det alltid lite roligare att spela ett spel om man vet något om dess bakgrund? Här tänkte vi därför prata lite om hur spelet uppstod och var ifrån bingon egentligen kommer från början. I Sverige är det ett så populärt och vanligt spela att många tror att spelet bingo kommer här ifrån men så är inte fallet. Bingons historia började nämligen för väldigt längesedan och inte här i norden. Det var på 1530-talet och landet var Italien.

Där och då startades ett statligt lotteri och det var detta lotterispel som blev förfadern till det bingo vi spelar idag. Spelet ligger även bakom andra succéer som till exempel Lotto, även det ett spel som är otroligt populärt i Sverige idag. Detta statliga lotteri i Italien hade dragningar varje lördag och det har det fortfarande i vår tid. Under åren har inkomsterna från lotteriet kommit att bli ett oumbärligt tillskott till landets statskassa. Så började detta lotterispel att sprida sig över Europa, mycket tack vare handelsresande och andra resande människor. Det var på 1700-talet som spridningen på allvar började ge avtryck och varje gång någon tog det vidare till sitt land så ändrades uteseende och regler lite grand. Jag nämnde ju Lotto här ovan och den versionen kom till när spelet landade i Frankrike, där kallades det Le Lotto och det spelet kom faktiskt till Sverige innan Bingo gjorde det.  Så hur och när blev det Bingo? Jo det var faktiskt när spelet kom till USA på 1920-talet. En leksakshandlare upptäckte det på en marknad och introducerade det i sin affär. Då hette spelet Beano, eftersom att man använde sig av torkade bönor när man ”markerade” på sina brickor under dragningen. Fick man full bricka så skulle man ropa Beano helt enkelt. Så provade leksakshandlaren spelet på sina vänner och då en av dem vann säger man att hen istället för Beano ropade Bingo av ren upphetsning över vinsten. Så fick spelet sitt nya namn och sedan modifierade leksakshandlaren det så att man skulle kunna massproducera. Sålunda blev det att man skulle markera på brickor med bläck etc. han döpte det och tog patent innan han började sälja det i sin affär. Bingo blev en enorm succé där på andra sidan Atlanten. Så det dröjde inte länge innan Bingo i sin nya form började sprida sig tillbaka i Europa. När kom det till Sverige då? Jo det faktiskt inte förrän 1961 men när det väl landat här dröjde det inte länge förrän vi spelade bingo över hela landet.

År 1961 hade man lite ekonomiska problem i en idrottsförening i Skåne, så åkte man på en fotbollsturnering i Danmark och spelade. Gissa vad dem hittade där? Jo självklart, bingo. Dem såg att danska idrottsföreningar använde bingo för att tjäna in pengar till klubben och fick det på så sätt att gå runt lite bättre. Dem tog med sig spelet hem och försökte med samma sak på hemmaplan. Det blev en stor succé, spelet spred sig sedan via idrottsföreningarna ut över landet och resten är som ni vet, historia.